Roślinne zamienniki

Roślinne zamienniki produktów spożywczych

Roślinne zamienniki to produkt spożywczy wykonany ze składników wegetariańskich lub wegańskich, spożywany jako zamiennik mięsa, nabiału, owoców morza, ryb i jaj.

Zamienniki można podzielić na następujące kategorie produktowe:

  • zamienniki mięsa
  • zamienniki jajek
  • zamienniki mleka
  • zamienniki nabiału
  • zamienniki ryb
  • zamienniki owoców morza
  • zamienniki cukru
  • zamienniki kawy

Roślinne zamienniki mięsa

Roślinne zamienniki mięsa lub substytuty mięsa (zwany również mięsem roślinnym lub fałszywym mięsem) to produkt spożywczy wykonany ze składników wegetariańskich lub wegańskich i są spożywane jako zamiennik mięsa.

Zamienniki mięsa zazwyczaj mają właściwości określonych rodzajów mięsa, takie jak odczucie w ustach, smak, wygląd lub skład chemiczny. Zamienniki roślinne przypominają mięso smakiem, wyglądem, kształtem oraz chemicznymi właściwościami (można je smażyć, zapiekać itd.)

Substytuty roślinne są często wytwarzane z soi (np . tofu , tempeh i teksturowane białko roślinne). Mogą być również wykonane z glutenu pszennego jak w seitanie, białka grochu lub mykoprotein.

Roślinne zamienniki jaj

Roślinne zamienniki jaj to produkty spożywcze, które można wykorzystać do zastąpienia jaj w gotowaniu i pieczeniu . Najczęstsze powody, dla których kucharz może zdecydować się na użycie substytutu jajka zamiast jajka to alergia na jajka, przestrzeganie diety wegańskiej lub wegetariańskiej lub obawy dotyczące poziomu dobrostanu zwierząt lub ochrony środowiska.

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele komercyjnych zamienników dla osób, które chcą uniknąć jajek. Większość z tych produktów jest pozbawiona wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, a zatem jest wegańska i nie zawiera cholesterolu .

Zamiennik jaj może być mieszaniną skrobi ziemniaczanej, mąki z tapioki, białka grochu, zaczynu (mleczan wapnia, węglan wapnia) i modyfikowanej celulozy.
Wegański płynny zamiennik żółtka jest zrobiony z płatków drożdżowych, alginianu sodu, kala namak i beta-karotenu.

Roślinny zamiennik mleka

Roślinny zamiennik mleka to mleko roślinne, napój roślinny o barwie przypominającej mleko, wykonany z ekstraktu roślinnego na bazie wody w celu nadania smaku i aromatu. Mleka roślinne są spożywane jako alternatywa dla mleka i często zapewniają kremowe odczucie w ustach. Istnieje około 17 różnych rodzajów mleczek roślinnych. Mleka migdałowe, owsiane, sojowe i kokosowe są najlepiej sprzedającymi się na świecie zamiennikami mleka.

W różnych kulturach mleko roślinne było zarówno napojem, jak i aromatycznym składnikiem słodkich i słonych potraw, takich jak mleko kokosowe w curry. Jest zgodny z wegetariańskim i wegańskim stylem życia. Mleka roślinne są również używane do wytwarzania alternatyw dla lodów, śmietanki roślinnej , sera wegańskiego i analogów jogurtu, takich jak jogurt sojowy.

Roślinne zamienniki. Vege Paczka. Produkty ekologiczne, wegańskie i wegetariańskie. Zielone rynki

Zielone rynki. Platforma B2B branży produktów ekologicznych

Zielone rynki to platforma informacyjna branży ekologicznej prezentująca produkty ekologiczne i rozwiązania ekologiczne sektora produkcyjnego, logistyki i handlu.

Na naszych stronach prezentujemy informacje, produkty, ogłoszenia, nowości produktowe, prezentacje, analizy i trendy.

Nasze główne tematy:

  • zielona produkcja
  • zielony handel
  • zielona technika
  • zielona logistyka
  • opakowania ekologiczne
  • ekologiczne przetwórstwo spożywcze
  • produkty ekologiczne
  • produkty wegańskie i wegetariańskie
  • artykuły ekologiczne, organiczne i bio
  • Vege Paczka (e-sklep, catering, click&collect)
  • Vege LifeStyle (eko lifestyle, dieta, kosmetyki, zdrowie)
  • Wege Stragan (regionalne produkty ekologiczne)
  • Green Private Label (ekologiczna marka własna)
  • rynki hurtowe (warzywa, owoce, zioła, runo leśne)
  • skup i kontraktacja ziół, runa, warzyw, owoców

Zapraszamy do współpracy i reklamy na naszych stronach i w naszym magazynie: info@rynki24.pl